Zuid Afrika januari - februari 2019

 

Zuid-Afrika januari-februari 2019

"Waka Waka"

Na een lange tijd eindelijk weer naar mijn tweede thuis, "Zuid-Afrika". Ook dit keer weer gekozen voor een week in de Bush en een week Kaapstad. In Nederland waren we enkele jaren geleden bij een lezing geweest over "Kololo Game Reserve", gelegen in de provincie Limpopo. Hier wilden we toen graag al naar toe maar het was volgeboekt. Dit keer hadden we geluk en konden we een villa huren voor ruim een week (inclusief eten en safari's). Kololo Game Reserve is gelegen midden in het Waterberg natuurgebied, dat is uitgeroepen tot een biosfeerreservaat (UNESCO). Binnen het gebied zijn meerdere reservaten gelegen die lid zijn van het "Waterberg Biosphere project". Dit houdt in dat de reservaten aan strenge eisen moeten voldoen om de natuur te beschermen zoals de oorspronkelijke staat van het gebied in standhouden, ecologische maatregelen om het gebied te beschermen tegen bijvoorbeeld invasieve exoten maar ook werkgelegenheid creëren voor lokale bevolking. De waterbergen zijn een prachtig wonder van de natuur en heeft uitgestrekte grasvlakten, bergen, kloven, rivieren en grote diversiteit aan flora en fauna. Kortom als je echt het ultieme safari gevoel wilt hebben, dan is dit de plek om naar toe te gaan.

Op Kololo Game Reserve is 3000 hectare land met savanne, bush, bergen en valleien. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden en safari's doen. Alle safari's zijn met een gids. Je mag en hoeft niet zelf te rijden. De huisjes staan verspreid en je leeft tussen de wilde dieren. Bij het lopen naar het restaurant voor het diner loop je heel dicht langs de zebra's en gnoes.  In de ochtend kom je giraffen tegen en de bloemen bij het huis werden opgevreten door de nyala.

Kololo Game Reserve maakt deel uit van het "big 5" gebied "Welgevonden Game Reserve". Er mogen maar een paar auto's per dag in. Elke ochtend, middag en avond wordt er een safari georganiseerd. Het was een onvergetelijke en onbeschrijfelijk mooie tijd, gezien de hoeveelheid prachtige dieren die we gezien hebben waaronder de leeuwen en cheeta's en het bijzondere aardvarken!

Na Kololo kon een bezoekje aan Marula Cottage niet ontbreken. Ook hier weer geweldige safari's gemaakt. Pilanesberg NP was heel bijzonder vanwege het luipaard dat we tegen kwamen. Het was puur geluk en er waren geen andere auto's bij. Ook de cheeta had ik in dit park nog nooit gezien. Heel bijzonder was het dode nijlpaard waar leeuwen zicht te goed aan deden en de dode witte neushoorn (helaas slachtoffer van stroperij) met de jakhalzen die een goede maaltijd hadden. Marakele NP kon ook niet ontbreken, omdat dit een bijzonder mooie plek is met veel gekoesterde herinneringen.

Tenslotte nog een week in Kaapstad verbleven om familie en vrienden te bezoeken. Dit keer ook een wijntrip gedaan met de wijntram in Franschoek, een aanrader. De botanische tuin werd ook niet overgeslagen en weer naar Boulders Beach voor de kolonie zwartvoetpinguïns. De tweede ingang genomen rond openingstijd was een goede tip! We waren de enigen op de locatie en konden volop genieten van deze vrolijke en grappige vogels.