Zuid Afrika (2005, 2012, 2013, 2015 en 2019)

 

In 1997 voor het eerst naar Zuid-Afrika geweest. Dit prachtige land heeft zoveel indruk gemaakt dat het een tweede thuis is geworden. In de loop der jaren (2005, 2012, 2013,2015 en 2019) ben ik er zeer vaak geweest om alle mooie plekjes van dit land te ontdekken.

In 2005 ben ik naar  Zuid-Afrika gegaan voor een stage van ruim zes maanden. De verblijfplaats was Mtunzini en de stage heb ik gedaan bij  de University of Zululand.  Zes maanden wonen en werken in Zuid-Afrika was een hele belevenis! Als er niet gewerkt moest worden stonden er leuke tripjes gepland! Zoals picknicken tussen de giraffen in het Amatikulu Nature reserve, boottocht bij de St. Lucia Wetlands en een bezoek aan het paradijselijke Kosi Bay. Maar ook het Tembe Elephant park, Mkuze, Huhluwe Umfolozi en Kruger National park, Drakensbergen, Lesotho, Swartberg en Kaapstad.  

Zeven jaar later (in 2012) na het zien van veelbelovende documentaires op de tv over de bloemenpracht die in augustus en september plaatsvindt in Namaqualand zijn we weer naar Zuid-Afrika gegaan. Vanuit Kaapstad met de auto naar Langebaan dwars door het West Coast National Park. Onderweg velden vol met bloemen in allerlei kleuren en vormen, een prachtig gezicht! Vervolgens door naar Clanwilliam met als tussenstop Lamberts Bay oftewel 'Bird Island'. Dit is de meest toegankelijke locatie om de kolonie Kaapse Jan van Genten van dichtbij te zien! In Clanwilliam is onder andere een bezoek gebracht aan Ramskop Nature Reserve en ook daar waren de bloemen talrijk aanwezig. Goed om te weten is dat het bloemenseizoen alleen plaats vindt in de maanden augustus en september en dan wordt er ook een bloemenfestival georganiseerd. Vanuit Clanwilliam ging de reis verder naar Tulbagh, Hermanus  en eindigend in Kaapstad.

Zuid -Afrika werd een tweede thuis! En daarom in 2013 besloten om weer een mooie reis te maken in dit prachtige land. De reis begon in de prachtige accommodatie  "Sabie river Bush Lodge" vlakbij het Kruger National  park. Vervolgens naar Tzaneen met onderweg een stop bij een Afrikaanse Baobabboom met prachtige bloemen.  In Tzaneen was een bijzonder accommodatie geboekt "Kurisa Moya Lodge" met boomhutten en een cottage gelegen op een prachtige heuvel.  Een prachtige bosrijke omgeving vooral de Moagoebaskloof. Mooie wandeling gemaakt onder r begeleiding van een zeer goede vogelaar. Marula Cottage was de volgende locatie gelegen vlakbij Thabazimbi. Zeer mooie game drives gemaakt in Pilansberg NP en Marakele NP.  Na de safari's was het tijd om richting de bergen, de Drakensbergen.   Zowel het noordelijk als het zuidelijk deel zijn prachtig. De Sanipass kon niet ontbreken en een excursie met een goede vogelgids is dan ook een aanrader. De klapper was de Gurney's suikervogel, één van de vijf soorten inheemse suikervogels! Tenslotte werd de reis afgesloten met een paar dagen Kaapstad. Op 6 december 2013 werd bekend dat Nelson Mandela op 95 jarige leeftijd is overleden.

Zuid-Afrika een "Never  Ending Story". In 2015 begon de reis met acht dagen lang elke dag in de ochtend en avond  op safari. Fantastisch! Ik heb nog nooit zoveel leeuwen gezien. Een bijzonder mooie ervaring was het aanwezig mogen zijn  bij de leeuwen die begonnen aan hun avondritueel, het brullen! Maar ook wilde honden, zebra's en giraffen mochten niet ontbreken. Andere bijzonder mooie momenten was de luipaard familie en de poging van een leeuwin om een zebra te scoren! Ook kon een bezoek aan Marula Cottage niet ontbreken. Hier weer  mooie game drives gemaakt in Marakele NP.  De reis werd weer afgesloten in Kaapstad waar je heerlijk kunt shoppen en leuke dagtripjes kunt maken. De boomslang in het Kirstenbosch Botanical Garden is een echte aanrader.

Na een aantal intense jaren zijn we in 2019 weer terug gegaan naar ons tweede thuis. In Nederland waren we enkele jaren geleden bij een lezing geweest over "Kololo Game Reserve", gelegen in de provincie Limpopo. Hier wilden we toen graag al naar toe maar het was volgeboekt. Dit keer hadden we geluk en konden we een villa huren voor ruim een week (inclusief eten en safari's). Kololo Game Reserve is gelegen midden in het Waterberg natuurgebied, dat is uitgeroepen tot een biosfeerreservaat (UNESCO). Binnen het gebied zijn meerdere reservaten gelegen die lid zijn van het "Waterberg Biosphere project". De waterbergen zijn een prachtig wonder van de natuur en heeft uitgestrekte grasvlakten, bergen, kloven, rivieren en grote diversiteit aan flora en fauna. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden en safari's doen. Alle safari's zijn met een gids. Je mag en hoeft niet zelf te rijden. De huisjes staan verspreid en je leeft tussen de wilde dieren. Bij het lopen naar het restaurant voor het diner loop je heel dicht langs de zebra's en gnoes. 

Kololo Game Reserve maakt deel uit van het "big 5" gebied "Welgevonden Game Reserve". Er mogen maar een paar auto's per dag in. Elke ochtend, middag en avond wordt er een safari georganiseerd. Het was een onvergetelijke en onbeschrijfelijk mooie tijd, gezien de hoeveelheid prachtige dieren die we gezien hebben waaronder de leeuwen en cheeta's en het bijzondere aardvarken! Na Kololo kon een bezoekje aan Marula Cottage niet ontbreken. Ook hier weer geweldige safari's gemaakt in Pilanesberg NP en  Marakele NP omdat dit bijzonder mooie plekken zijn met veel gekoesterde herinneringen. Tenslotte nog een week in Kaapstad verbleven om familie en vrienden te bezoeken. Dit keer een wijntrip gedaan met de wijntram in Franschoek, een aanrader. De botanische tuin werd ook niet overgeslagen en weer naar Boulders Beach voor de kolonie zwartvoetpinguïns. De tweede ingang genomen rond openingstijd was een goede tip! We waren de enigen op de locatie en konden volop genieten van deze vrolijke en grappige vogels.