Sri Lanka 2014/2015

Sri Lanka december 2014-januari 2015

Afgelopen jaar werd Sri Lanka één van de hotspots op tv, een land dat je gezien moet hebben, een land van "wie is de mol".

De beste tijd om te gaan is in december/januari want dan zijn de blauwe vinvissen voor de kust goed te bekijken.  Sri Lanka is een land van ongerept regenwoud en de eerste stop was het Sinharaja Forest Reserve, een fantastische plek! Je kunt er mooie wandelingen maken.

Net als Afrika heeft Sri Lanka ook een eigen "Big Five", de Aziatische olifant, luipaard, blauwe vinvis, lippenbeer en de potvis.  In het "Grand Uda Walawe National Park" kun je in ieder geval de vele olifanten van zeer dichtbij bekijken. Het park bestaat uit vele open graslanden en als snel kom je olifanten tegen maar ook buffels en vele vogels (pauwen, bijeneters, reigers etc.).  De volgende dag  voor het vertrek naar Yala National park nog even een stop bij het Elephant Transit Home, een olifantenopvangcentrum die verweesde olifantjes opvangt.

Yala National park is een zeer bekend park in Sri Lanka, helaas is dat ook te merken want per dag gaan er zeer veel toeristen heen en is het park naar mijn idee te vol met ronkende jeeps. Maar Yala is wel een goed park om luipaarden te zien en dat is ook gelukt tijdens deze reis.  Opvallend was dat het park voor een groot deel onder water stond door de zeer zware ongebruikelijke langdurige regenval. Naast luipaarden zijn er ook hier veel olifanten maar ook buffels, apen, hertensoorten en vele vogels.  Het was tevens de periode van de Catopsilia pyranthe, een vlinder en familie van de witjes. Het is een trekvlinder en op het moment dat ik in Yala was waren de vlinders aan hun trek begonnen. Wolken witte sneeuw aan vlinders, prachtig!

Na Yala werd de reis vervolgd naar een van de mooiste plekken, de "Horton Plains". De Horton Plains liggen op ruim 2.000 meter hoogte en is een plateau met veel open ruimte, bossen en beken. De wandeltocht voert naar "Little World's End en Great World's End met onderweg een mooie waterval. Vroeg beginnen is aan te raden omdat je dan de meeste kans hebt op goed weer en geen mist die vaak halverwege de ochtend op komt zetten. Het is echt een schitterend park zeker als je van mooie landschappen houdt!

Deze reis werd aangeboden door Suricata-Safaris (http://www.suricata-safaris.nl) en Jetwing Eco Holidays (http://www.jetwingeco.com).