Sri Lanka 2014/2015

Sri Lanka is een land van ongerept regenwoud, bloeddorstige wezentjes mooie kleurrijke vogels, zeldzame bomen en insecten. Net als Afrika heeft Sri Lanka ook een eigen "Big Five", de Aziatische olifant, luipaard, blauwe vinvis, lippenbeer en de potvis. 

In het "Grand Uda Walawe National Park" kun je vele olifanten van zeer dichtbij bekijken. Onderweg naar het park kom je zelfs al olifanten langs de kant van de weg tegen. Het park bestaat uit vele open graslanden en naast olifanten kom je ook buffels en vele vogels (pauwen, bijeneters, reigers etc.) tegen.  De volgende dag  voor het vertrek naar Yala National park nog even een stop bij het Elephant Transit Home, een olifantenopvangcentrum die verweesde olifantjes opvangt. Deze olifanten zijn hun moeder verloren door veelal een ongeluk, ziekte of zijn achtergelaten doordat ze bijvoorbeeld in een gat zijn gevallen waar ze zelf niet meer uit konden komen. Je kunt vanaf een gezonde afstand drie keer per dag zien hoe de dieren gevoed worden.

Yala National park is een zeer bekend park in Sri Lanka, helaas is dat ook te merken want per dag gaan er zeer veel toeristen heen en is het park naar mijn idee te vol met ronkende jeeps. Maar Yala is wel een goed park om luipaarden van dichtbij te zien. Opvallend was dat het park voor een groot deel onder water stond door de zeer zware ongebruikelijke langdurige regenval. Regelmatig kwamen jeeps vast te zitten in de modder.  Naast luipaarden zijn er ook hier veel olifanten maar ook buffels, apen, hertensoorten en vele vogels.  Het was tevens de periode van de Catopsilia pyranthe, een vlinder van de familie van de witjes. Het is een trekvlinder en op het moment dat ik in Yala was waren de vlinders aan hun trek begonnen. Wolken vlinders net witte sneeuw!

Na Yala werd de reis vervolgd naar een van de mooiste plekken, de "Horton Plains". De Horton Plains liggen op ruim 2.000 meter hoogte en is een plateau met veel open ruimte, bossen en beken. De wandeltocht voert naar "Little World's End en Great World's End met onderweg een mooie waterval. Vroeg beginnen is aan te raden omdat je dan de meeste kans hebt op goed weer en geen mist die vaak halverwege de ochtend op komt zetten. Het is echt een schitterend park zeker als je van mooie landschappen houdt!